16 maart 2015

91. Een ideale wereld!

Kunnen we een ideale wereld opbouwen?
Laat ons starten met een nieuwe munt die overal in de wereld gebruikt wordt. We hoeven geen valutakoersen (in andere geldsoort uitgedrukte waarden van geld) meer. Gemakkelijk toch!
De speculatie in vreemde munten is niet meer.
Geef elke mens een gewaarborgd basisinkomen (zonder te werken).
Als je meer dan dit gewaarborgd basisinkomen wil verdienen kan je  een job van bijvoorbeeld CEO (algemeen directeur van een onderneming) , schoonmaakster, verpleegster, landbouwer, enz., uitoefenen.  Bij een gewaarborgd basisinkomen voor iedereen is er werkgelegenheid genoeg.
Maar waarom zou het werk als CEO meer waard (loon) zijn dan het werk van bijvoorbeeld een schoonmaakster (kuisvrouw), of een verpleegster, enz.? Een schoonmaakster dient trouwens het vuil van o.a. een CEO op te kuisen. Als o.a. de CEO in de kliniek belandt, dient de verpleegster deze CEO toch te verzorgen. En een CEO eet toch ook.
Door o.a. deze veranderingen ban je armoede, hongersnood, tweedracht (verdeeldheid), enz. uit de wereld. Het milieu zou er ook wel bij varen.
Een goed voorstel toch?
Er zijn echter slechteriken in de samenleving (politiekers, kapitalisten, bedrijfsleiders, religieuze fundamentalisten, misdadigers, enz.) die enorm veel geld verdienen aan de huidige instabiele (onevenwichtige), oorlogszuchtige, naar de afgrond glijdende wereld.
Hoe zet je deze slechteriken schaakmat?

Geen opmerkingen: