25 maart 2015

93. De ervaringen van een buitenlander uit Zuidoost-Azië in Vlaanderen (België).

Een waar gebeurd verhaal...
Op een feestje raakte ik in gesprek met een allochtone vrouw, afkomstig uit Zuidoost-Azië.
Zij was gehuwd met een Belg.
Haar buitenlands diploma had geen waarde in België. Zij kon niet anders dan werk aanvaarden beneden haar intellectuele (verstandelijke) en vaktechnische talenten.
Door de cursussen van de overheid was deze vrouw de basis van de nederlandse taal machtig en behaalde zij een bepaald beroepscertificaat.
Ondertussen kreeg deze allochtone vrouw de Belgische nationaliteit.
Op haar werk ondervond zij negatieve discriminatie (behandeling), bijvoorbeeld jaloezie (afgunst), van haar allochtone landgenoten. Ongelooflijk toch!
Op straat kreeg zij regelmatig racistische opmerkingen van autochtonen. Dit racisme bleef niet beperkt tot de straat.
Op het werk ondervond zij ook racisme (negatieve beoordeling van andere rassen) van sommige autochtone werkmakkers. Dit racisme ging van taal (niet goed nederlands spreken) tot werkinstrumenten laten verdwijnen, enz. Zelf spraken de werkmakkers het plaatselijk dialect (voor deze allochtone vrouw geen verstaanbaar nederlands).
Gelukkig verleenden goede autochtonen (familie, kennissen, werkgever, werkmakkers) haar bijstand en bemiddeling.
Wegens haar positieve energie en de balans (yin en yang) in haar leven dwong deze vrouw uiteindelijk respect (ontzag) af, zowel privé als op haar werk. Zij "overwon" de discriminatie en het racisme.
Persoonlijk was ik niet verrast van dit verhaal. Dit verhaal bevestigt mijn vermoedens over discriminatie en racisme in België.
Niet iedereen toont zoveel positieve strijdlust.
Sommige allochtonen raken gefrustreerd en komen in een negatieve spiraal terecht.  Zij raken het rechte spoor bijster (kwijt) en verzeilen (belanden) in de criminaliteit, de prostitutie, en dergelijke.
Buiten de eigen wilskracht hebben allochtonen positieve hulp nodig van familie, kennissenkring, overheid, werkgever en werkmakkers om al de negatieve obstakels te overwinnen en te integreren in België.

Geen opmerkingen: