22 april 2020

116. Covid-19... we waren gewaarschuwd !

1. Cijfers… waarover bijna niemand spreekt.
Anno 2020 zijn er nog steeds ziekten, die vele slachtoffers maken. O.a.
– tuberculose (tbc), een infectieziekte van de longen.
Sterfte: 1,5 miljoen mensen per jaar.
– hiv (human immunodeficiency virus), het virus dat aids (acquired immunodeficiency syndrome) veroorzaakt. Aids is een aandoening, die het immuunsysteem (natuurlijk afweersysteem) van het lichaam aantast.
Sterfte in 2018: 770.000 mensen. In 2010 stierven er nog 1,2 miljoen mensen.
– malaria (moeraskoorts)
Sterfte: 655.000 mensen in 2010.
– griepseizoen 2016 – 2017
Sterfte: 500.000 mensen in dat seizoen. In België sterven +- 2.000 mensen per jaar aan de griep.
Wraakroepend is echter dat jaarlijks 9 miljoen mensen sterven van honger en de daaraan gekoppelde aandoeningen. Hierbij zijn 3 miljoen kinderen, waarvan elke 10 seconden een kindje sterft. Er is voedsel genoeg, maar we doen of onze neus bloedt (doen alsof we van niets weten) en kijken de andere richting uit.

2.Waarom is  er zo een gemakkelijke overdracht van bacteriën en virussen van dieren op mensen (zoönose)?
Er zijn meerdere oorzaken, o.a.
– de afname van de biodiversiteit (verscheidenheid van planten en dieren). Er verdwijnen steeds meer dieren, vogels, reptielen, planten, enz.
– de afname van het leefgebied, o.a. door het kappen van oerwouden. De leefwereld van de dieren wordt steeds maar kleiner. Deze kleinere ruimte waarin de dieren door toedoen van de mensen terecht komen, maakt deze dieren vatbaarder voor besmetting met bacteriën en virussen. De dieren leven ook dichter in de omgeving van de mensen. Hierdoor is er een gemakkelijker kans op overdracht van een ziekte op de mensen.

3. Was er een gebrek aan interesse (belangstelling)?
Bijna geen enkel farmaceutisch bedrijf was geïnteresseerd om een geneesmiddel of vaccin, dat geen geld opbracht, te ontwikkelen. De winsthonger van een gedeelte van de farmaceutische multinationals werd onvoldoende gestild. Er waren ziekten, die hierdoor verwaarloosd werden.
Trouwens de 7 grootste farmaceutische firma’s gaven minder dan 1% van hun onderzoeksbudget uit aan ziekten als o.a. malaria, tuberculose, ebola, enz., die een groot deel van de wereldbevolking troffen maar onvoldoende winstgevende markt boden en nog steeds bieden.
Gynaecologe , hoogleraar en voormalig politica Marleen Temmerman (°24/3/53), die jarenlang in Afrika werkte, verwoordde het in 2014 als volgt: “En als er over 2 jaar weer een nieuw virus uitbreekt, zal er opnieuw een paniekreactie komen. Maar er zou continu (onafgebroken) meer aandacht moeten gegeven worden.”.

4. Was de gemeenschap te laks (onverschillig, traag)?
Covid-19 heeft wetenschappers en bedrijven wakker geschut. De jacht op geneesmiddelen en vaccins tegen dit coronavirus is geopend. 
Het onderzoek naar een vaccin tegen een ander coronavirus stokte na het wegebben van het  SARS-virus na 2004 omdat men van oordeel was dat het niet winstgevend was.
Onderliggend is het neoliberaal kapitalistisch systeem onrechtstreeks verantwoordelijk voor de doden die vallen ten gevolge van Covid-19 want dit systeem heeft als motto “eerst de winst, niet de mensen”.
We, de gemeenschap, hebben het verwaarlozen van farmaceutische onderzoeken toegelaten. We waren overtuigd dat alles kon en niets ons kon deren (schaden). Maar moeder “Aarde” en haar natuur dachten hier anders over.
In 2004 klaagde hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica Marc Van Ranst (°20/6/65) het gebrek aan middelen voor preventief en geneeskundig onderzoek aan.
Hopelijk veranderde dit in de loop der jaren.
SARS (severe acute respiratory syndrome) was de 1ste wake-up call (verwittiging) in 2002 – 2003.
MERS (middle east respiratory syndrome) was de 2de wake-up call in 2012.
Het aantal doden bleef toen enigszins beperkt.
Maar… we waren dus gewaarschuwd !

Geen opmerkingen: