21 maart 2022

119. Vladimir Poetin, waarom...?

Tja, Vladimir Poetin, waarom...?
Om meer duidelijkheid hierover te krijgen dien je te gaan grasduinen (als hobby bestuderen) in de geschiedenis.

Als jong KGB (geheime politie van de voormalige USSR) officier was Poetin in Duitsland getuige van de val van de Berlijnse Muur en van het einde van de toenmalige DDR (Oost-Duitsland). Zijn ouders overleefden de 1000 dagen (2,5 jaar) van het langdurig beleg van Leningrad, het oude en huidige St Petersburg. Een oudere broer van Poetin kwam om in de 2de wereldoorlog.

Geen Rus vergeet ooit dat in Kiev, niet in Moskou, in de 9de eeuw de wieg stond van het 1ste Russisch rijk dat het 3 eeuwen vol hield.
De USSR (Sovjet-Unie), opgericht in 1922, bestond uit 15 socialistische sovjetrepublieken. De Sovjet-Unie was een marxistische-leninistische eenpartijstaat, geregeerd door de CP (Communistische Partij). In 1991 viel de USSR uit mekaar. De symbolische datum van de val van het communisme is 9 november 1989, namelijk het openen van de Berlijnse Muur.

Boris Jeltsin (°1931 - +2007), voormalig president van Rusland (1991 - 1999) is "de sloper van de Sovjet-Unie". In 1992 begon de privatisering van de staatsbedrijven en deed de vrije markt en het kapitalisme zijn intrede in Rusland.
Financieel steunde de USA het anticommunisme in Oost-Europa en de Sovjet-Unie. Zelfs in de Oost-Europese landen waar de communisten na de val van het communisme democratisch herkozen werden, volgden stakingen, betogingen en andere rellen, financieel gesteund (gefinancierd) door de USA. Bij de daarop volgende verkiezingen kwamen dan Westers gezinde lui aan de macht. Prima (uitstekend) voor de vrije markt en het kapitalisme. In die landen werden de communisten en andere marxisten slachtoffers van o.a. politieke repressie (onderdrukking) en intimidatie (het bang maken).
Volgens Vladimir Poetin was de ineenstorting van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke ramp van de 20ste eeuw. Sinds 2012 is Poetin president van Rusland, maar praktisch is hij vanaf 2000 alleenheerser.

Het geweld in Oekraïne dat in 2014 uitbarstte, was geen Russisch maneuver. Een blunder (grove fout) van de Europese Unie lag aan de basis. De EU stelde namelijk een pro Europees associatieverdrag voor aan Oekraïne zonder rekening te houden met de 11 miljoen Oekraïense Russen (17% van de bevolking), die eerder op Moskou vertrouwen.
Als je bovendien opmerkt dat de Europese Unie en de NAVO steeds verder naar het Oosten uitbreiden en daardoor Rusland bedreigen, begrijp je dat Europa, de NAVO en de USA medeverantwoordelijk zijn voor de weerzinwekkende persoon, die Poetin spijtig genoeg geworden is.

Niets rechtvaardigt echter de oorlog Rusland-Oekraïne van 2022.

    


Geen opmerkingen: